Alt er produkter og tjenesteydelser
Hvordan vil du gerne fremstå som brand? Hvilke værdier kendetegner dit brand og er de autentiske værdier, som du kan stå 100 procent inde for, eller ser de blot pæne ud på papiret?
Man kan jo fremstå som: kreativ, skæv, original, ærlig, respektfuld – you name it, men hvis det ikke har rod i din personlighed og blot er en maske der er ideel for situationen, så må det stærkt frarådes, for det har en modsat og forstærket effekt til at gøre produktet – altså dig selv – stærkt utroværdig og suspekt. Derimod kan den hudløs ærlige fremstilling af din person på godt og ondt vække respekt hos omgivelserne, det er forbundet med civil courage at sige, sådan er jeg! Det vil måske blive betragtet som en form for mental ”nøgenhed”, hvilket også er en enorm styrke, der bringer os i kontakt med den inderste kerne af vores personlighed, det autentiske og det er dét omgivelserne vil have.
Brandet har gerne noget fysisk signifikant. Det visuelle og unikke skaber en følgespot på personen, der sætter lighedstegn imellem personen og det signifikante objekt, der skiller os ud fra andre og skaber lydhørhed for vort budskab. Vi kender alle både Marianne Jelved og Margrethe Thatchers tasker, eller vejrværten Voldborgs interessante striktrøjer, Madeleine Albrights brocher, for ikke at tale om den verdensberømte teoretiske fysiker, professor Holger Bech Nielsen, der har skabt et lighedstegn mellem den bundne halssløjfe og hans egen personlighed og metier som forsker inden for strengeteori.
Nu behøver man ikke at løbe ned af Horsens hovedgade med bar ende og røde træsko for at være autentisk og faktisk kan man øve sig i autenciteten, ligesom når man udvikler sin selvtillid og hvordan gør man det? Det gør man ved at vedvarende flytte sine grænser, at gøre det som man måske ikke tør, fordi det ikke er socialt accepteret, man har svært ved at forsvare sit synspunkt. Man skal ganske kort mister fodfæstet. Kierkegaard har jo netop omtalt, at det er når vi mister fodfæstet og hænger og dingler mentalt over kløften, at vi føler livsfylde, fordi vi udvider vores grænser som menneske og vi vedstår os selv. Så man kan jo lægge ud med at forsvare et synspunkt, der er kontroversielt, som man har vel underbygget, men bemærk, at hvis du ikke brænder for det kontroversielle synspunkt, så har du tabt, for omgivelserne kan mærke hvis du ikke er med.
Lise Bartels Christensen som er stifter af og CEO for konsulentfirmaet Bartell+co har udviklet Obama modellen, hvilket er en fire trins model for at lykkedes med en kommunikation til omgivelserne, hvilket er en god ramme alt i mens du udvælger et visuelt og unikt objekt der skal være din følgespot, om så det er røde træsko, håndbundne silkesløjfe, eller smarte solbriller, blot du er autentisk i din signalisering. Her følger Obama modellen i hovedpunkter.
1 inspiration og storytelling
2 involvering
3 energi
4 power/gennemslagskraft