Skip to main content
oktober 16, 2012

Small talk og Big talk

Small talk skaber relationer, big talk skaber stærke relationer

Small talk og big talk

Hej. Hvordan går det? Hvordan går det med arbejdet? Hvad har du lavet i din weekend? Ja sol kan vi aldrig få nok af. Jeg har været lidt i sommerhus. Ja ungerne har det godt. Ja de bliver så store så hurtigt. Nå men det var hyggeligt lige at støde ind i dig, ha’ en dejlig dag.

Kan du genkende samtalen?

Dette er et typisk eksempel på small talk samtale, kort, overfladisk og uden videre fortrolighed, men med det formål at være høflig og pleje kontakten til det andet menneske.  I mange år har der været stor fokus på small talk, og dennes betydning for succes i arbejdslivet. Evnen til at konversere med hvem som helst, om hvad som helst, når som helst, og derved skabe eller vedligeholde af en relation og et netværk.

Der er en bred enighed i litteraturen, blandt forskere og erhvervsfolk, om at evnen til small talk kan have stor betydning for din karriere og dit arbejdsliv. I erhvervslivet i dag er det store buzzword netværk. Nye muligheder opstår gennem netværker, det være sig eksempelvis nye job, nye kunder, sparring, udvikling og meget andet.  Et af de vigtige værktøjer til at udvide og vedligeholde dit netværk er ved at mestre din kommunikation, hvad end det er i form af small- eller big talk.

Lige så vigtigt small talk er blevet udnævnt til at være, lige så vigtig kan big talk være.
Big talk bruges, når man i en samtale ønsker at gå lidt dybere ned i indholdet, hvad enten det er for at lære mennesket du taler med bedre at kende, blive mere fortrolige, eller hvis I indleder en samtale hvor i udtrykker jeres mening i jeres meningers fulde længde. Big talk er karakteriseret ved dybdegående og personlige samtaleemner.

Men hvor meget, og hvor længe skal man small- og big talke? I mødet med et fremmed menneske vil mange mene at small talk er indgangsvinklen, det er her det hele starter. Uden small talken i begyndelsen bliver der ingen big talk. For hvem har lyst til at redegøre for sin barndoms glæder og sorger, inden man kender navnet på det menneske man taler med? Omvendt mangler der måske også noget, hvis du mødes med din bedste ven eller veninde, og ikke taler om andet end vejret.

Forskning har vist, at i mødet med nye mennesker, skabes den stærkeste relation og den størst nysgerighed for det andet menneske, ved big talk og øjenkontakt, frem for small talk og manglende øjenkontakt.

Big talk og small talk hænger uløseligt sammen, balancen herimellem er dog op til den enkelte at fornemme og træne.

 

Træning

Som alle andre discipliner skal dine kommunikative evner trænes for at vedligeholdes og forbedres. Det er som en muskel, der skal trænes for at blive stærkere og undgå at miste sin evne.

Træner du din kommunikation, og mestrer du både small- og big talk?

Der er altid mulighed for at træne dine kommunikationsevner, bare se dig omkring. Ønsker du at blive bedre til small talk, kan du jo tale med kassedamen i dit supermarked næste gang du handler, eller hvad med at bryde rutinen og sætte dig ved et nyt bord i kantinen, møde nogle nye mennesker? Er det disciplinen big talk du ønsker at forbedre kan denne trænes ved at tale med mennesker du har en tæt relation til, hvad end det er dine venner, familie eller en kollega, eller måske et menneske du ønsker at få en mere tæt relation til.

Sæt dig nogle mål! Er det til din søsters fødselsdag i næste uge, at du vil øve dig, eller på den næste konference eller måske i morgen i kantinen? Vær konkret med dine mål.

Så ud og træn dine kommunikative muskler så du kan blive bom stærk, og en fremragende small- og big talker!! Held og lykke!! Og husk -Small talk skaber relationer, big talk skaber stærke relationer

 

Mange glade efterårshilsner

Team Bartell + co